Herfstdingen en pruimenjam

IMG_3045Het begin van het academische jaar betekend voor mij twee dingen; yaay, ik mag weer studeren (geen sarcasme) en yaay ik mag/kan weer fruit plukken. Mijn ouders hebben een grote Betuwse boomgaard waar iedere september weer grote partijen moes- en handappels, hand- en stoofperen en pruimen aan de bomen hangen. En nadat de bomen zijn leeggehaald moet er natuurlijk worden gekookt met de oogst. Verse appelmoes van grote en onbespoten goudreinetten, stoofperen en zelfgemaakte pruimenjam zijn mijn favoriete kooksels in mijn favoriete jaargetijde. Dus ga naar buiten! Schop de bladeren in het rond, maak boswandelingen, drink thee in de tuin met een dikke sjaal om, knuffelen met katten, ren met je hond in de herfstzon, pluk fruit en maak lekkere dingen.

Dat is in ieder geval wat ik heb gedaan.

IMG_3018IMG_3024

Pruimenjam

Ontpit en halveer een ruime hoeveelheid (zoveel je wilt) goed rijpe pruimen, de schil mag er omheen blijven. Doe ze in een in een kleine pan samen met een laagje water (om ervoor te zorgen dat de pruimen niet aanbranden) op hoog vuur. Wanneer het goed begint te borrelen zet je het vuur lager en laat je de pruimen langzaam ‘moezen’ totdat je blij bent met de structuur van je confiture. Voeg naar smaak wat suiker toe. Als je suiker toevoegt moet je het nog wel even goed doorwarmen. Doe de jam warm in een potje en laat hem een beetje afkoelen voordat  je de deksel erop doet.

En tadaaaa, je hebt zelfgemaakte jam!

Geniet van de herft!

IMG_3041IMG_3042IMG_3016_1

En als bonus nog een foto van Mo, omdat hij een mooierd is!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s