De ultieme vegan treat-yo-self-chocolademoussetaart

IMG_3046

Van het weekend was mijn geliefde jarig en daarom maakte ik deze heerlijke chocomousse-chocoladecake-taart. We zijn allebei gek op chocomousse en lepelen het liefst gelijk de hele bak leeg als het in de koelkast staat. Het is dus maar goed dat we het niet al te vaak maken. Anders waren we bolletjes. Bolletjes pretvet.

Inmiddels weet ik uit eigen ervaring dat deze taart is uitermate geschikt voor verjaardagen, maar je kan er ook zeker mee aan komen op andere feestjes of een etentje met de schoonfamilie bijvoorbeeld. Maar mocht je geen behoefte hebben aan sociale interactie maar wel aan chocolade, en dat hebben we allemaal wel eens, dan kun je met deze taart ook een solo-treat-yo-self-momentje creëren. Voor ieder wat wils!

De taart vergt wel wat planning. Maak de mousse een dag (of avond) van te voren zodat deze goed kan opstijven. En zorg dat de cake helemaal is afgekoeld voordat je de mousse ertussen doet.

IMG_3047

Voor de mousse:

–       2 pakjes Alpro Soya opklop-slagroom

–       200 gram pure chocolade

–       2 el agave- of ahornsiroop

 

Smelt de chocolade samen met de siroop au bain-marie tot een glad mengsel. Klop de slagroom op totdat hij zacht en fluffy is. Meng nu voorzichtig te chocolade met de slagroom zonder dat het zijn luchtigheid verliest. Dit is het makkelijkst door de chocolade zachtjes door de slagroom te ‘vouwen’ met een spatel. Als de mousse goed gemengd zet je hem, afgedekt, in de koelkast. Laat hem minstens 5 uur (liefst langer) opstijven.

Het recept voor de cake is van de vegan kook-godinnen van The Post Punk Kitchen. Het is een lekker, can’t go wrong recipe voor een zachte, luchtige chocoladecake.

IMG_3040

Voor de cake:

–       1 cup amandel melk (of andere plantaardige melksoort)

–       1 tl appel cider azijn

–       3/4 cup suiker

–       1/3 cup zonnebloemolie

–       1,5 tl vanille extract

–       1 cup bloem

–       1/3 cup cacaopoeder

–       3/4 tl baking soda

–       1/2 bakpoeder

–       1/4 tl zout

–       (frambozen)jam

–       diepvriesfruit (voor garnering)

 

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Mix de amandelmelk en de azijn en roer deze goed door. Zet het even een paar minuten apart en laat het een beetje stremmen (klinkt vies, maar het is goed voor je taart). Doe daarna de olie, suiker en vanille extract erbij en kluts het goed door elkaar.

Meng nu in een aparte kom de droge ingrediënten (bloem, cacao, baking soda, bakpoeder, zout) en doe daarbij het suiker-olie-amandelmelk-mengsel. Mix dit goed totdat je een glad beslag hebt (een paar kleine klontjes zijn oké).

Vet een springvorm (van ongeveer 20 cm) lichtjes in en bedek de bodem met wat bakpapier. Giet het beslag in de springvorm en bak ongeveer 35 minuten totdat de taart helemaal gaar is. Dit kun je checken door met een satéprikker in het midden van de taart te prikken, als hij er helemaal schoon uitkomt is je taart gaar.

Laat de taart helemaal afkoelen

Haal de chocolademousse uit de koelkast en laat hem een beetje op kamertemperatuur komen, dan kun je hem zo makkelijker uitsmeren. Snijd de taart (horizontaal) doormidden. Smeer aan één kant (de bovenkant is het handigst) een goede laag frambozenjam. Aan de andere kant smeer je een dikke laag chocomousse. Zet de twee lagen op elkaar en bestrijk de hele taart ook met chocomousse. Het blijft natuurlijk een treat-yo-self-taart. Garneer de taart met fruit en eventueel nootjes of geroosterde kokos.

 

TREAT-YO-SELF!

IMG_3051

 

 

 

 

2 Comments Add yours

  1. Sandra says:

    Echt geweldig deze taart! Ook alle niet-vegans waren aan het smullen!

    1. Hi Sandra, yaaaaay wat fijn! Het is altijd een fijn als niet-vegans ook smullen van vegan lekkernijen 🙂 dat maakt bakken altijd nog leuker dan het al is!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s