Vegan roadtrip I: Fluff Fest en Praag

IMG_2700

Ik ben weer terug. Er is zelfs meer van mij terug. Want er is minstens een paar kilo meer van mij om van te houden na deze trip. What can I say? Ik houd van eten. Gelukkig kan ik thuis weer de hardloopschoentjes aantrekken en fruit en yoghurt eten voor ontbijt in plaats van pizza of burgers. Maar het was fantastisch. Ik heb onwijs lekkere dingen gegeten, toffe mensen ontmoet, goede (en slechte) bands gezien en mooie dansjes gedaan.

Normaal gesproken betekend op vakantie gaan voor mij dat ik matig moet eten, simpelweg omdat veganisme op die bestemmingen een onbekend fenomeen is. Vaak bestaan maaltijden dan uit pizza’s zonder kaas en salades van kool en wortel.  Maar gelukkig kent Europa ook heel wat vegan-friendly destinations en de afgelopen weken heb ik samen met vier mede-vegans/vrienden drie van zulke bestemmingen verkend. Van Utrecht reden we naar Praag, van Praag naar Rokycany, van Rokycany weer naar Praag, van Praag naar Berlijn en van Berlijn weer terug naar Utrecht.

Laat in de middag kwamen we aan in Praag voor de pre-show van Fluff Fest. In een restaurant in een park midden in de stad. Aan de schoenafdrukken op het plafond te zien is het hier voorgaande jaren ook al goed los gegaan. Tussen de bands door heb ik lekker in het gras gelegen, Club Mate gedronken, softijs gegeten en vegan kebabjes naar binnen gewerkt. That was lifestyle.

IMG_2609

Radost FX
Na de show zijn we nog even de stad ingedoken om wat te eten bij Radost FX. Radost FX is (enigszins bizarre) combinatie van een restaurant/club/lounge met een minstens net zo schizofreen interieur. Er staan buddha’s, er zijn kroonlichters, barokke banken, oosterse lampen. spiegelwanden en een spiegelplafond. Ik wist niet zo goed wat ik ermee moest. Maar het allerleukste aan deze tent is dat alles op de kaart vegetarische is met veel vegan opties, en dat je er tot middernacht kan eten. De menukaart is net zo gevarieerd als het interieur. Het gaat van hummus, tot burgers, tot wokgerechten, tot pastas, tot burrito’s en salades. Omdat ik mijn portie fastfood voor de dag al had gehad besloot ik voor de ‘Out of Africa’ te gaan. Een rijstgerecht met groenten, seitan en pindasaus. Het was een lekker gerecht, de seitan was mals en er zat een royale hoeveelheid pindasaus bij. Daar maak je mij altijd blij mee.

Afgezien van het schizofrene interieur en de zeer internationale menukaart is dit een erg fijne tent. De sfeer is heel ongedwongen en vrolijk. Sommige mensen zitten samen een biertje te drinken, sommigen knabbelen aan wat knoflookbrood, anderen slurpen al giechelend van een strawberry daiquiri en sommigen eten om middernacht nog hun avondeten. Ook is de bediening echt ontzettend vriendelijk. De service is snel en met een glimlach. En de serveerster maakt hier en daar nog een grapje. Je vind Radost FX op Bělehradská 120 in Praha 2.

pizap.com13759727299641

Fluff Fest Food
Maar de voornaamste reden waarom we naar Tsjechië reden, naast veel eten, was natuurlijk Fluff Fest . Voor dit jaarlijkse hardcore/punk festival trekken hardcore kids vanuit heel Europa naar een klein vliegveld bij het stadje Rokycany om daar een weekend los te gaan. Overdag op hardcorebands, ’s avonds op Katy Perry en Rihanna bij de afterparty. En: al het eten op het festival is vegan. Het was echt heerlijk om je niet continue af te hoeven vragen of je iets kan eten of niet. Je kan namelijk alles eten. En dan ga je ook écht alles eten. Burgers, kebabs, wraps, nog meer burgers, pannenkoeken, frietjes, cupcakes. En het allerbeste: softijs in verschillende smaken, waar mensen een half uur voor in de brandende zon willen wachten. Want zo lekker is het. De pistache was echt goddelijk. De rest van het eten was lekker, maar niet episch. Zo werden de burgers bijvoorbeeld geserveerd met koolsla, waardoor het broodje een beetje zacht werd. De kebabs en de zoetigheden waren wel echt lekker. De cupcake-dames wisten zeker waar ze mee bezigwaren! En de mannen van de boekweitpannenkoeken (met sexy keukenschorten!) konden er ook wat van; grote maar dunne ‘crêpes’ met jam, appelmoes of chocolade en lekker veel suiker erover. Jamjam!

2013-08-08 19.15.46

The Loving Hut Prague
Na drie dagen Fluff Fest feest was het tijd om verder te trekken, of eigenlijk terug te trekken, naar Praag. Dit keer voor de after-show van het festival. Maar muziekliefhebbers moeten ook eten en dus gingen we een bordje volscheppen bij The Loving Hut. The Loving Hut is een snel groeiende vegan fastfood keten met filialen over de hele wereld. Ieder filiaal krijgt de vrijheid om zijn eigen menu samen te stellen, waardoor de menu’s in iedere Loving Hut verschillend. Het restaurant dat wij bezochten bevond zich in de food court van een groot winkelcentrum. Hier hadden ze een groot Aziatisch buffet. Ik schepte mijn bordje vol met loempia’s, bloemkool fritters, groenteburgers, seitan, tofu, champignons, noodles en natuurlijk de benodigde groenten. Want na drie dagen festival had ik wel behoefte aan wat groenvoer. Enigszins tegen mijn verwachting in was het eten echt prima! Vooral de bloemkool fritters en de seitan met paddestoelen waren super goed. Helaas werd ik van de loempia niet echt wild, die was vooral erg vet. The Loving Hut is een prima plek om goed vegan te eten in het buitenland. Ze zitten over de hele wereld dus mocht je in het buitenland zijn en echt geen zin meer hebben in pizza zonder kaas, dan loop je binnen bij de lokale Loving Hut voor fatsoenlijk vegan voedsel. Je vindt The Loving Hut op vier verschillende plekken in Praag, wij bezochten op filiaal in het Nový Smíchov winkelcentrum in Praha 5.

IMG_2658

pizap.com13759720804721

 Moment Café
Dit was de verreweg de beste eetgelegenheid die we in Praag hebben bezocht. Misschien zelfs wel van de hele roadtrip. Want; één woord: tiramisutaart. Oh man, als ik me ergens dood aan mocht eten dan koos ik zonder twijfel voor deze goddelijkheid.  Moment Café is relatief nieuw in Praag, het is begin dit jaar geopend en serveert uitsluitend veganistische lekkernijen.

IMG_2711

pizap.com13759722768091

De kaart is simpel maar goed, hoewel de kaart alleen in het Tsjechisch verkrijgbaar was begreep ik dat ze voor brunch bagels, taarten, cupcakes, yoghurt met fruit, en een tofu gerecht serveerden. Omdat ik niet kon kiezen tussen een ‘cream cheese’ bagel en de tiramisutaart heb ik ze gewoon allebei genomen. En een soya cappucino. De cappuccino was slecht (ik hoorde dat de French Press wel goed was), maar de rest was super lekker. De bagel was krokant van buiten en zacht van binnen, de cream cheese was echt romig en combineerde goed met de pittige radijsjes. Als er iets meer cream cheese op gezeten had was ik nog contenter geweest. En de taart, oh de taart, tsja ik kan niet echt woorden bedenken die de zaligheid van deze taart tot zijn recht laten komen. Slechts geluiden.

Naast het fijne eten ziet dit eetcafé er ook leuk uit en is het een prettige plek om lekker te zitten. Het interieur is fris, doet licht industrieel aan met veel grijs en wit en hier en daar een vintage tintje. De houten tafels en stoelen geven een beetje een huiselijke sfeer. Ik houd ervan. Maar ook aan de kleine veganistjes is gedacht. Terwijl de ouder(s) genieten van een goddelijke gebakje kunnen de kinders zich vermaken in een leeshoekje inclusief lees-beer-muurschildering. Echt heel schattig. Kortom, dit is echt een must-see/eat wanneer je in Praag bent! Je vindt deze leuke vegan eetgelegenheid op Slezská 62 in Praha 2.

IMG_2704

IMG_2705

 

Na ons Tsjechische avontuur sprongen wij met volle buikjes in de auto op weg naar onze laatste bestemming; Berlijn. Wat voor lekkers we daar allemaal naar binnen hebben geschoven lees je binnenkort in Vegan Roadtrip II.

Have a nice nomnom!

Djoelia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s