Swag snacking – Pompoen ‘burek’


2013-06-12 16.12.15

Swag snacking. Deze term kwam ik laatst tegen op Tumblr, vond het wel lekker bekken en voilà een nieuwe rubriek was geboren. Deze eerste editie wil ik jullie graag kennis laten maken met een snack waar ik mezelf mee heb volgepropt toen ik in Mostar stage liep; de bosanske pite ofwel Bosnische hartige taarten. In de zuidoosterlijke Europese volksmond ook wel burek, börek of boregi genoemd. In Bosnië-Herzegovina verwijst het woord burek alleen naar een met vlees gevulde pita, maar er bestaan ook vleesloze varianten. Tijdens mijn verblijf in Mostar was ik vegetariër, een genoot ik nog volop van grote stukken zeljanica (gevuld met spinazie en kaas) of krompiruša (gevuld met aardappel). Maar toen ik een aantal weken geleden tijdens mijn vakantie weer even terug was in Mostar, moest ik alle soorten pite aan me voorbij laten gaan. En deed toch wel een beetje pijn. En ik had honger. Kortom, ik vond het tijd om de bosanske pite te veganiseren. Een Bosnische pita is een taart gemaakt van opgerold gevuld deeg. Vaak geserveerd met een grote klodder yoghurtsaus. Yum! Maar niet vegan.

Het deeg wordt vaak vergeleken met filodeeg, maar persoonlijk vind ik dat een matige vertaling. Een deeg van een (lekkere) pita is namelijk wel dun, maar het is steviger dan filodeeg en het is na het bakken lang niet zo kruimelig.  Voor dit recept heb ik yufka-deeg gebruikt. Yufka kan je kopen bij menig Turkse winkel. En als je in Utrecht zoekt naar een Turkse winkel, moet je naar Lombok. De Kanaalstraat is een Turkse-winkel-paradijs en het groenvoer is er ook veel goedkoper en dan bij de Appie (twee limoenen voor 1,29 ja daaahaaaag, liever 5 voor een euro).

2013-06-12 15.15.50

Zorg trouwens wel dat je de goede vorm yufka pakt, namelijk een grote ronde. Ik had namelijk de verkeerde meegenomen, waardoor ik thuis kwam met 24 driehoeken in plaats van een grote ronde. Don’t ask. Soms ben ik gewoon een sukkel. Maar goed, ik heb mijn ronde yufka zelf geconstrueerd uit zes driehoeken die ik met water aan elkaar heb geplakt. Niet ideaal want je deeg wordt er dikker door en dat maakt het weer moeilijker om je pita in een mooie spiraal vorm te buigen. Mijn pita was dus een beetje lelijk, maar wel mega lekker.

Wat heb je nodig?

 • 1 grote ronde (!) yufka
 • 400 gram pompoen (geschild en in gelijke stukken gesneden)
 • 1 ui
 • 5-10 hele kruidnagels
 • snufje kaneel
 • snufje nootmuskaat
 • snufje zout
 • olijfolie
 • 1 tl nigellazaadjes (kun je ook vervangen door geroosterde sesamzaadjes)
 • 1 tl sojayoghurt (Mild&Creamy van Alpro is het lekkerst

photo

Wat moet je doen?

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een kleine ovenschaal in.
 2. Snijd de ui in grove stukken en verspreid deze over de bodem van de ovenschaal.
 3. Maak met een klein scherp mesje een snee in ongeveer een derde van de stukken pompoen en druk daar een hele kruidnagel in. Let deze op de ui in de ovenschaal.
 4. Besprenkel met olijfolie en bak de pompoen in de oven gaar (45-60 minuten)
 5. Wanneer de pompoen gaar is maak je deze samen met een beetje zout, kaneel en nootmuskaat tot een gladde puree met een staafmixer of blender.
 6. Vouw je ronde yufka uit elkaar en leg in het midden over de lengte een strook van de pompoenvulling. Vouw daarna de yufka dubbel en rol hem voorzichtig (het deeg scheurt erg snel!) op.
 7. Rol de pita daarna in een spiraal en leg hem in de ovenschaal.
 8. Smeer de pita helemaal in met sojayoghurt, laat geen stukje deeg droog. Strooi er wat nigellazaadjes overheen en bak de pita in de voorverwarmde oven totdat hij een beetje bruin is (20-30 minuten).
 9. Serveer met extra sojayoghurt of vegan zure room (bijvoorbeeld Tofutti) en eventueel een frisse groene salade. Lekker als snack maar ook als lunch of lichte zomerse avondmaaltijd.

Have a nice nomnom!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s