Glutenvrije super fudgey courgette-brownie

2013-06-12 13.03.45

Toen ik voor het eerst kennismaakte met het concept van courgette-brownie had ik een episch ‘wtf’ momentje. Hoe kan de combinatie van courgette en chocola lekker zijn? Mijn grijze massa was in de war. Maar na de eerste hap van mijn eerste zelfgemaakte courgette-brownie ooit was ik al verkocht. De courgette zorgt voor een stevige structuur in dit glutenvrije baksel (minder kruimels yay!), terwijl de chocolade fudge en kokos de smaakpapillen vermaken. Kortom, dit is een fijn recept dat ik graag met jullie wil delen.

Dit recept is gezonder dan het eruit ziet dus als je moeder zich zorgen maakt over je dagelijkse groenten- en fruitconsumptie, kun je haar geruststellen. Mocht je het recept nog gezonder willen maken dan kan je hem ook prima maken zonder suiker. Vervang de rietsuiker door bijvoorbeeld stevia of agavesiroop.

De brownie is de volgende dag het lekkerst, de smaken zijn dan iets sterker en de structuur is ook steviger (mits je hem in de koelkast bewaard). Zelf heb ik de brownie een hele nacht in de koelkast laten staan voordat ik hem glazuurde en in stukken sneed. Je kan hem ook prima invriezen voor een nog iets stevigere fudgey brownie!

2013-06-11 13.26.34

Wat heb je nodig?

Voor de brownies:

 • 100 gram geraspte courgette
 • 80 gram appelmoes (liefst zonder suiker)
 • 270 ml water
 • 2 tl vanillearoma
 • 2 el gemalen (of gebroken) lijnzaad
 • 115 ml kokosolie (gesmolten)
 • 65 gram cacaopoeder
 • 135 gram kokosmeel
 • ½ tl zout
 • ½ tl baking soda
 • 120 gram rietsuiker (of suikervervanger)
 • 50 gram pure chocolade (grof gehakt)

 

Voor de chocolade ganache:

 • 115 gram pure chocolade (grof gehakt)
 • 60 ml sojamelk
 • 1 el agave- of ahornsiroop
 • een beetje geraspte kokos (optioneel)

Petit tip: word je net zoals ik extreem blij van extreem veel chocolade? Maak dan dubbel zoveel ganache en smeer genereus op je brownie!

2013-06-11 13.52.06

Wat moet je doen?

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een middelgrote ovenschaal (ongeveer 20×25) met bakpapier.
 2. Meng in een grote kom de courgette, appelmoes, vanillearoma, lijnzaad en kokosolie en roer het goed door elkaar.
 3. Mix in een andere kom de overige ingrediënten en voeg daarna de natte en droge ingrediënten samen. Roer dit goed door elkaar. Verwacht niet dat je een soepel beslag krijgt, als het goed is heeft je ‘beslag’ een hele dikke, ietwat droge structuur. Dit is de bedoeling, doe er geen extra water of appelmoes bij.
 4. Verspreid het ‘beslag’ in de ovenschaal zodat deze helemaal bedekt is. Druk het stevig aan met een stuk keukenpapier zodat het overtollige vocht uit het beslag opgenomen wordt.
 5. Plaats in de voorverwarmde oven en bak 20-25 minuten
 6. Laat 15 minuten rusten
 7. Druk nogmaals stevig aan met een stuk keukenpapier. Zet in de koelkast.
 8. Laat helemaal afkoelen voordat je hem gaat glazuren. Het beste is om hem een nacht in de koelkast te laten staan.
 9. Ga nu je glazuur/ganache prepareren. Hak de chocolade in grove stukken en verwarm deze samen met de sojamelk en siroop au bain-marie totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Roer goed door, laat heel even afkoelen en smeer het dan (eventueel genereus) over je brownie. Strooi er tot slot nog wat geraspte kokos over. Zet in de koelkast totdat het glazuur gestold is.
 10. Snijd hem in stukken en je courgette brownie is klaar voor consumptie! (tip: serveer met verse rode vruchten als frisse tegenhanger)

Have a nice nomnom!

 

4 Comments Add yours

 1. Door says:

  Hoi Djoelia!
  Ik wil voor een feestje een veganistisch hapje maken en deze brownies leken me super lekker. Maar ik weet niet zo goed welke ingredienten essentieel zijn en elke vervangbaar, ben totaal niet wegwijs in vegan eten. Waar dienen het lijnzaad en het kokosmeel voor? En zijn die ook te vervangen door bv gewoon meel, of is dat niet vegan?
  En de chocolade, kan ik daar een gewone reep uit de supermark voor nemen of moet het speciale zijn? En de siroop in de ganache, kan dat ook gewoon suiker zijn of moet het vloeibaar zijn voor de textuur?
  Was leuk je laatst weer eens te zien!

  Groetjes van Door

  1. Hey Door!
   Tof dat je vegan gaat bakken! Dit recept is glutenvrij, vandaar dat er kokosmeel in zit in plaats van tarwemeel. Maar als je wil kun je ook gewoon tarwemeel gebruiken. Lijnzaad is een ei-vervanger, dus die zorgt voor wat ‘luchtigheid’. Dit recept heeft wel een ei-vervanger nodig, maar je kan bijvoorbeeld ook bananen gebruiken daarvoor (1 banaan staat ongeveer gelijk aan 1 ei). Bij chocolade moet je wel een beetje oppassen, normaal gesproken is pure chocolade uit de supermarkt wel vegan. Maar check altijd even voor de zekerheid. Soms willen ze er nog wel eens wat lactose doorheen gooien.En dat is natuurlijk weer niet vegan. Voor de ganache is een siroop inderdaad het fijnst, dan wordt hij mooi glad! Je kan ook gewoon suikerstroop gebruiken, zo lang het maar vloeibaar en zoet is 🙂

   Mocht je nog hulp nodig hebben met het bakken, dan kan ik altijd even meehelpen!

   Liefs,

   Djoelia

 2. alexandra says:

  Lijkt me super lekker maar ik ben nog niet thuis in al die melen…..kan je ook amandel meel of boekweitmeel of spelt meel gebruiken?

  1. Hey Alexandra, ja dat kan denk ik prima hoor! Gewoon proberen, het is vast super lekker 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s