Rauwe cashewnoten- tomatensaus met pasta en spinazie

Mijn lievelingseten is zonder twijfel pasta. En dan het liefst met tomatensaus en veel groenten. Dat is voor mij het ultieme comfort food. Als het moet kan ik het iedere dag eten, als lunch én als avondeten. Maar de meeste mensen delen deze liefde voor dit simpele (doch heerlijke) gerecht niet iedere dag van de week. Vandaar dat ik een frisse en zomerse variatie op mijn lievelingskostje heb bedacht, een romige rauwe cashewnoten-tomatensaus.

2013-06-06 19.05.56

De saus is binnen no time klaar en vergt weinig inspanning. Laat je blender het zware werk maar doen. Voor dit recept heb ik gekozen voor roma-tomaten van de biowinkel. Biologische tomaten vind ik altijd meer smaak hebben dan de rode waterzakjes die supermarkten als tomaten verkopen. En omdat dit een rauw recept is de smaak van de tomaten erg belangrijk. De noten geven de saus een iets romigere substantie en zorgen tevens voor de benodigde eiwitjes.

Als je helemaal op de rauwe tour wilt, kun je de pasta vervangen door een in lange stroken geraspte courgette. De spinazie kan je er dan rauw bij serveren.


2013-06-05 16.52.26

Wat heb je nodig:

300 gram verse (roma-) tomaten

150 gram zongedroogde tomaten (droog, niet in olie) (1-2 uur geweekt)

70 gram cashewnoten (1-2 uur geweekt)

1 teen knoflook

1 eetlepel gedroogde basilicum

zout en peper naar smaak

200 gram sliertpasta (spaghetti, tagliatelle, linguine, papardelle, etc)

200 gram verse spinazie

een scheutje olijfolie

En een bikkel van een blender of keukenmachine

  1. Laat de cashewnoten en zongedroogde tomaten 1 tot 2 uur weken in water.
  2. Giet de cashewnoten af en haal de zongedroogde tomaten uit het water. Bewaar het tomatenwater, hiermee ga je je saus verdunnen.
  3. Zet de pasta op en kook hem al dente.
  4. Snij ondertussen de verse tomaten in grove stukken en doe alle ingrediënten voor de saus in de blender of keukenmachine. Giet ongeveer de helft van het tomatenwater (200 ml) erbij en blend de saus totdat hij een mooie romige structuur heeft. Giet er extra tomatenwater bij als je de saus te dik vindt. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Roer een beetje olijfolie door de pasta zodat hij niet gaat plakken. Meng de spinazie met de pasta. Doordat de pasta nog warm is ‘gaart’ de spinazie een beetje en wordt hij lekker zacht van smaak.
  6. Serveer het pasta-spinazie mengsel met lekker veel tomaten-cashewsaus erop. En met een blaadje verse basilicum voor de vorm. Eventueel kun je ook wat edelgistvlokken of veganische kaas over de pasta strooien voor een cheezy finish.

2013-06-10 11.30.02

Have a nice nomnom!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s