Restaurant review: Nishta Dubrovnik

Ik had geen hoge culinaire verwachtingen toen ik voor twee weken vakantie naar Kroatië vertrok. De Balkan regio staan namelijk niet bekend om haar creative vleesloze keuken. Nee, Balkanezen zijn over het algemeen erg dol op vlees en vis. De vegetarische schotels bij restaurants bestaan dan ook vaak uit plakken gegrilde aubergine, courgette en tomaat. Prima te eten natuurlijk, maar niet ernstig origineel en soms is wat afwisseling ook wel prettig. Toen ik erachter kwam dat er in Dubrovnik een vegetarisch restaurant zat maakt ik een vreugdesprongetje en toen ik las dat ze ook vegan opties hadden slaakte ik ook nog een vreugdegilletje. Hier moest ik heen. Punt. Dus daar ging ik dan, op een mooie zonnige dag naar het oude stadsdeel van Dubrovnik. Dit gedeelte van de stad ligt als een vesting aan de kust tussen de nieuwe wijken van de stad.

2013-05-31 13.34.26

Binnen de vestingsmuren is het één en al schattigheid, met kleine smalle stenen straatjes, kerkjes, winkeltjes en restaurantjes. En helaas ook heel veel toeristen. Maar gelukkig hebben we ons door de kuddes foto’s-makende mensen heen geworsteld en kwamen we aan bij Nishta voor een welverdiende lunch. Het restaurant bevindt zich in een smal straatje en heeft een lekker terras. We besloten dan ook om lekker buiten te zitten. Om te beginnen koos ik voor een smoothie met banaan, sojamelk en pindakaas. Deze was lekker zacht maar ook verfrissend! Verder bestelde ik een raw vegan gnocchi gerecht. En mensen ik lieg niet als ik zeg dat dit één van de lekkerste dingen is die ik ooit gegeten heb. De gnocchi was gemaakt van een mengsels van gemalen noten, ze waren zacht maar ze hadden wel een bite. Daaroverheen zat een verse kruidenpesto en een balsamico-achtig sausje en dit alles geserveerd op een bedje van rucola en tomaat. Zo. Lekker. Call me dramatic, maar dit was echt zo’n gerecht dat zo lekker is dat je het bijna zonder vindt om op te eten.

2013-05-31 20.55.35

Ook de rest van mijn gezelschap zat tevreden te happen. Mijn moeder genoot van haar veggieburger met zoete aardappel frietjes, mijn vader was in zijn nopjes met ‘nuts and grains’, een frisse quinoasalade met verse koriander en mijn zusje vermaakte zich prima met  haar met quinoa gevulde sushi.

Naast de a-la-carte gerechten is er ook een saladebar waar je een eigen bordje mag volscheppen met allerlei lekkere dingen. Naast de benodigde groentes en fruitjes zijn er ook linzen, kikkererwten, pasta- en rijstgerechten en couscous. Als je daar niets lekkers tussen kan vinden, weet ik het ook niet meer.

2013-05-31 20.52.35Om deze geslaagde maaltijd af te sluiten bestelde ik een sojacappucino en een rawnie. Een rauwe, suiker- en glutenvrije brownie dus. Deze stond omschreven als een rauwe chocolade sensatie maar stelde, wellicht door mijn extreem hoge verwachtingen, toch zwaar teleur. De rawnie was hard en smaakte sterker naar gedroogd fruit (ik gok pruimen en dadels) dan naar raw chocolate. Beetje jammer. Het frambozenijs dat erbij zat was wel echt heel lekker en het blaadje munt wat erop lag was ook top.

De prijzen van het eten waren zeer schappelijk, een voorgerecht kost rond de 40 Kroatische Kuna (Kn) zo’n 5 euro en een hoofdgerecht is  rond de 70 Kn wat ongeveer 8 of 9 euro is. Heel goed te doen, zeker op een toeristische plek als deze. Het enige wat naast de rawnie een beetje tegenviel was de bediening. Onze serveerster had duidelijk niet lekker geslapen vannacht en er kon geen glimlachje vanaf. Ik had haar bijna één van de lachende bonen, die we bij de rekening kregen, willen geven.

2013-05-31 20.59.05Nog één kleine waarschuwing; mocht je tijdens je maaltijd bij Nishta naar de WC moeten schrik dan niet van het overdadige Barbie-thema. Om duidelijk te maken wat het damestoilet is hebben ze Barbie in een scoutingpakje aan de deur genageld en in het toilet zelf staat een fotolijstje met een foto van Barbie en hangen haar kleertjes aan een waslijn. Vraag me niet waarom. Ik heb je in ieder geval gewaarschuwd.

Restaurant Nishsta vind je in Prijeko straat in het oude stadsdeel van Dubrovnik in Kroatie. Het gehele menu en een routebeschrijving vind je op hun website http://www.nishtarestaurant.com.

2 Comments Add yours

  1. Marloes says:

    Dit is mijn favoriete stuk: “blaadje munt wat erop lag was ook top”

  2. Alynda says:

    Klinkt goed! Ik was in augustus ook in Dubrovnik en ben langs Nishta gelopen, maar was met 2 omni’s en heb toen bij een pizzeria gegeten (een beetje zielige halfkale pizza). Was wel een prachtige stad zeg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s